LinkedIn lanceert multiple-choice testen die leugentjes over je vaardigheden tegen moeten gaan. Instagram en Snapchat kopiëren en bevechten elkaar om de aandacht van videogebruikers. En Facebook lanceert een nieuw videogadget. Want die ontwikkelingen veranderen óók de manier waarop mensen, jong en oud, content tot zich nemen.

Instagram werkt aan lancering videofunctie ‘Clips’

De videofunctie Stories is een zeer populair onderdeel van Instagram. Niet gek dus het bedrijf investeert in de ontwikkeling van een nieuwe feature voor hun Stories. Clips schijnt een videocreatie-tool te worden geïnspireerd op het populaire TikTok, één van de meeste gedownloade apps ter wereld dit jaar die zeer populair is onder tieners, aldus Business Insider.

Het idee van Clips: je maakt met je smartphone korte video’s van maximaal 15 seconden waar je zelfgekozen muziek onder zet. Het bewerken en toevoegen van effecten is heel makkelijk. Opvallend is dat Stories gekopieerd is naar het succes van Snapchat (dat andere videomedium) en dat Clips dus wel erg veel van TikTok weg lijkt te hebben… Beter goed gejat dan slecht verzonnen, moeten ze bij Instagram gedacht hebben. Manieren hoe je Instagram in het onderwijs kunt inzetten lees je in onze blog.
Overigens is het sociale medium in het buitenland inmiddels begonnen met een test waarin likes verborgen worden. De kans is groot dat ook Facebook die stap gaat wagen.

Driedubbel zien in Snapchat met nieuwe 3D Camera Modus

Snapchat probeert de concurrentie voor te blijven. Met hun nieuwe functie 3D Camera Modus krijgen videofragmenten diepte (kijk hier hoe dat eruit ziet).

Facebook, eigenaar van Instagram, lanceerde al in oktober 2018 de mogelijkheid om 3D beelden te delen in hun app, maar heeft deze specifieke functie nooit geïntegreerd in Instagram. Vooralsnog is deze functie binnen Snapchat trouwens alleen beschikbaar voor de iPhone X en hoger, zo deelt Emerce.

Videochatten op je televisie met Facebook

Facebook zou werken aan een apparaat dat aan een televisie wordt gekoppeld om te videochatten, meldt Bright.nl. De nieuwe gadget is een opvolger van de Facebook Portal, een zelfstandig scherm met camera voor videogesprekken. Het nieuw te lanceren device is waarschijnlijk goedkoper omdat je televisie als scherm wordt gebruikt.

In de Facebook-gadget zit een camera met twee microfoons en de ingebouwde software zou werken met augmented reality, voor bijvoorbeeld filters. Volgens Variety moet het apparaat te koop zijn ‘in time for the holiday season’, dus zet het cadeau maar op je wensenlijst voor Sinterklaas of Kerstmis.

Liegen op LinkedIn kan niet meer met nieuwe Skill Assessments

Een beetje bluffen op je cv – daar is iedereen vast weleens schuldig aan geweest. Online, verborgen achter een scherm, is het al helemaal makkelijk om je nét wat vaardiger voor te doen dan je eigenlijk bent. Maar tientallen skills aan je online LinkedIn-profiel toevoegen zonder dat je er ook maar iets vanaf weet? Dat is niet de bedoeling. Daarvoor ontwikkelde het zakelijke netwerk Skill Assessments, dat nu wereldwijd wordt uitgerold.

Skill Assessments zijn korte multiple-choice testen die gebruikers kunnen maken om hun kennis over bijvoorbeeld programmeertalen te verifiëren. Haal je een score van meer dan 70 procent? Dan krijg je een badge toegevoegd aan je profiel. Zie het als een keurmerk. De eerste tests zijn alleen in het Engels beschikbaar en checken 75 verschillende vaardigheden. Daar moeten in de toekomst meer talen en vaardigheden bijkomen. LinkedIn rolt de testen nu wereldwijd uit en hoopt ook dat de Skill Assessments het werk van recruiters eenvoudiger maakt.

Sofie Vermooten
Sofie Vermooten

Sofie Vermooten deed na haar studie Journalistiek ruim vijf jaar ervaring op in de Nederlandse bladenwereld als redacteur en projectmanager. Voor Tekst 2000 / B1 blogt Sofie over digitalisering én geeft ze praktische tips op het gebied van contentcreatie.

Thuiswerken als een Pro

Met industrieel erfgoed valt goed te werken

Easy as that? Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Over ‘plakkerige’ stelletjes: hoe schrijf je ‘ervan uitgaan’?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Hoe schrijf je samenstellingen met ‘online’?

Zo haal je meer uit je video-vergadering

Een ode aan e-learning: de voordelen van studeren vanaf je sofa

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel II]

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel I]