Ik weet dat het goed voor me is, maar toch laat ik het links liggen. En ik niet alleen. Veel anderen in mijn omgeving zeggen het wel te hebben, ‘maar er niets mee te doen’. Stuk voor stuk halve profielen, ooit aangemaakt en weer vergeten. LinkedIn is daarmee voor mij een beetje de vergeten groente van de sociale media.

Voordat de LinkedIn-liefhebbers boos worden: inderdaad, dit is mijn subjectieve, ongefundeerde mening. Er zijn genoeg anderen die wel lol beleven aan LinkedIn. En gelijk hebben ze. Ongeveer de helft van alle zzp’ers op LinkedIn scoort opdrachten via het medium, volgens de ZZP Barometer.

Daar kan iedereen vrolijk van worden. LinkedIn laat Twitter en Facebook ver achter zich als effectief middel voor zelfstandigen. Een goed LinkedIn-profiel is dus geen overbodige luxe. Maar met 433 miljoen wereldwijde gebruikers en meer dan 6 miljoen gebruikers in Nederland, is een goed profiel maken makkelijker gezegd dan gedaan.

Mijn profiel is een goed voorbeeld van hoe het niet moet. Ooit aangemaakt toen ik nog op school zat en daarna niet meer naar omgekeken. Kan eigenlijk niet, en mag zeker anders. Daarom besloot ik voor deze blog mijn profiel te ‘pimpen’. Dit zijn een aantal goede tips die ik daarbij tegenkwam.

LinkedIn geeft je de mogelijkheid het webadres te veranderen. Standaard is dit je naam met een aantal tekens. Niet fraai en lastig te onthouden. Je kunt dit aanpassen door op de url onder je profielfoto te klikken. Dan ga je naar Public Profile, links zie je een knop die helpt het adres te wijzigen in iets simpels.

Hetzelfde geldt voor je ‘headline’ – de tekst onder je naam. Standaard is dit je huidige functie en het bedrijf waarvoor je werkt. Ook hier kan je een eigen draai aan geven. Een kleine tip, maar het ziet er gelijk anders uit in de lijst met andere profielen.

Voeg bewijsstukken toe! Heel gemakkelijk maak je van je LinkedIn-pagina een digitaal portfolio door bij je ‘experience’ niet alleen te vertellen wat je kan, maar dat ook te laten zien.

Als je een eigen website hebt, vergeet dan niet een link toe te voegen. Daarnaast kun je ook op je eigen site linken naar je profiel, met een zogenaamde badge.

LinkedIn biedt een aantal standaard badges, waarvan je de code zo op je website kan zetten. Daarnaast kun je ook een gepersonifieerde badge ‘bouwen’.  Ga hiervoor naar ‘Public Profile’ en klik helemaal linksonder op ‘create a public profile badge’. Zo’n link staat natuurlijk ook leuk onderaan je e-mails.

Je ‘Profile Strength’ wordt linksboven op je profielpagina aangegeven. Hoe voller die cirkel is, hoe beter. De cirkel vult zich, als jij je profiel uitbreidt. Als je eenmaal bezig bent, wordt dat een leuk spelletje. Mijn cirkeltje is nog niet vol, maar ik heb de smaak zeker te pakken. Ik ga nog even verder.

 

Tony Jacobs is freelance journalist en webredacteur. Hij studeerde journalistiek in Utrecht, waar hij woont en werkt. Sinds 2014 werkt hij voor Tekst 2000 / B1 aan allerlei uitdagende projecten. Vanaf 2016 blogt hij ook voor Tekst2000/B1 over digitalisering in het onderwijs, communicatie en apps. Zijn vrije tijd besteedt hij aan hardlopen, mindfulness en het leren van de Japanse taal.

Thuiswerken als een Pro

Met industrieel erfgoed valt goed te werken

Easy as that? Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Over ‘plakkerige’ stelletjes: hoe schrijf je ‘ervan uitgaan’?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Hoe schrijf je samenstellingen met ‘online’?

Zo haal je meer uit je video-vergadering

Een ode aan e-learning: de voordelen van studeren vanaf je sofa

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel II]

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel I]