Wearables, chatbots en voice search. Geen idee waar ik het over heb? Dan is deze blog voor jou. Ik leg je graag uit wat deze nieuwe technieken zijn én hoe jij ze toe kunt passen in de (online) content strategie van jouw bedrijf.

Content horen en zien met wearables

Smartwatches zoals de Apple Watch en Virtual Reality-brillen (VR) zijn voorbeelden van wearables die je meer en meer ziet. Je draagt deze mobiele apparaten op je lichaam en beleeft luisteren en lezen op een hele nieuwe manier. Zo bel je met je horloge en begeef je je tussen de apen in een jungle met je VR-bril.

 

Wat betekent dat voor jouw bedrijfscontent? Lange blogs en artikelen zijn op deze wearables niet prettig te lezen, terwijl video en audio in deze beleving wel een grote rol spelen. Waarom niet eens een podcast opnemen waarin je jouw kennis en ervaringen deelt met klanten, in plaats van een lang LinkedIn-artikel schrijven?

Ook bijzonder: toekomstige projecten kun je met een VR-bril letterlijk tot leven brengen. Zo giet bouwbedrijf Dura Vermeer enkele van zijn nieuwe panden in een speciale format voor deze toepassing, waardoor opdrachtgevers en nieuwe bewoners hun toekomstige werkplek of huis in 360 graden kunnen beleven.

 

Kom in contact met klanten via chatbots

Een chatbot kun je zien als geautomatiseerde gesprekspartner, die jouw klanten helpt de juiste informatie te vergaren. Oftewel: Klantenservice Nieuwe Stijl! (Potentiële) klanten stellen hun vragen via een chatprogramma, waarna het geautomatiseerde systeem antwoord geeft op basis van zoektermen of tags.

Facebook Messenger laat ook bots toe op hun platform, waardoor het voor jou als bedrijf mogelijk is om deze service via Facebook te laten verlopen. Handig, want grote kans dat jouw klanten lid zijn van dit social media platform. Zo hoeven zij geen apps te downloaden en krijgen zij met weinig moeite antwoord op hun vragen. Kijk ter inspiratie eens naar deze video van de Facebook Messengerbot van KLM.

Ook kun je een chatbot toevoegen aan jouw website, zodat jouw klantcommunicatie ook na werktijd 24/7 door kan gaan. Ellenlange FAQ’s of telefonische wachtrijen zijn dan al snel verleden tijd. Bekijk hier een lijstje van Marketingfacts met 10 handige chatbots voor ondernemers en marketeers.

Pas je SEO aan op voice search

Heb je Apple’s Siri al wel eens gevraagd of ze kan beatboxen? Je krijgt in gezelschap er de lachers mee op je hand. De vragen die je Siri stelt noem je voice search. Met je stem geef je immers opdrachten, stel je vragen en zoek je antwoorden via een mobiel apparaat.

 

Hoe activeer je Siri? Heel simpel: houd de homeknop van je iPhone of iPad ingedrukt of zeg ‘Siri tegen je Apple Watch of de nieuwste iPhones. Apple is overigens niet de enige speler in de opmars van voice search. Ook Google, Facebook, Microsoft en Amazon maken gebruik van spraakassistenten.

De zoekopdrachten die je een digitale voice assistent geeft, hebben een andere zinsopbouw dan de zoekopdrachten die je online intikt in Google. Waar je in de zoekmachine enkel de woorden Siri en beatboxen in zou vullen, vraag je aan Siri langere en natuurlijke zinnen als: Siri, kun je voor mij beatboxen?

Dat heeft invloed op jouw SEO, oftewel de zoekmachineoptimalisatie die je inzet voor jouw website. In dit artikel van Frankwatching lees je hier meer over. En vond je dat beatboxen leuk? Hier vind je nog 30 grappige antwoorden van Siri.

 

Sofie Vermooten
Sofie Vermooten

Sofie Vermooten deed na haar studie Journalistiek ruim vijf jaar ervaring op in de Nederlandse bladenwereld als redacteur en projectmanager. Voor Tekst 2000 / B1 blogt Sofie over digitalisering én geeft ze praktische tips op het gebied van contentcreatie.

Thuiswerken als een Pro

Met industrieel erfgoed valt goed te werken

Easy as that? Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Over ‘plakkerige’ stelletjes: hoe schrijf je ‘ervan uitgaan’?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Hoe schrijf je samenstellingen met ‘online’?

Zo haal je meer uit je video-vergadering

Een ode aan e-learning: de voordelen van studeren vanaf je sofa

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel II]

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel I]