Een fysiek boek en papieren schrift in de klas; de digital natives van Generatie Z – die opgroeien met een smartphone en tablet in de hand – vinden het maar hopeloos ouderwets. Toch leer je beter uit een boek dan van een scherm, zo wijzen verschillende onderzoeken uit. Blended learning combineert best of both worlds.

Onze kinderen groeien op met appen, swipen en bingewatchen. Maar online een stof tot je nemen voor een toets of tentamen, is dat wel zo effectief? Of kun je dan toch beter de stof stampen uit een good old studieboek? Volgens de Universiteit Utrecht blijkt dat studenten die tekst van papier lezen hoger scoren op tekstbegrip, dan diegene die dezelfde informatie van een scherm lezen.

Online of offline leren

Maar: ‘Wanneer je je aan het oriënteren bent op de inhoud van een tekst, iets niet heel diepgaand wilt bestuderen of iets voor je plezier leest, kun je prima lezen vanaf een beeldscherm’, aldus diezelfde universiteit. Daarnaast brengen tablets en digitale vormen van lesstof zoals video’s en uitdagende games ongelofelijk veel kansen en mogelijkheden met zich mee om leerlingen te interesseren voor lesstof. Zou een combinatie van scherm en schrift dan niet voor het maximaal leerresultaat zorgen? Hier komt blended learning om de hoek kijken.

Blended learning: wat is het?

Dat is – tja, het zal je door de naam niet enorm verbazen – een combinatie van lesmethoden. Vaak wordt er bij blended learning de mix van online en offline leren bedoelt, waarbij de twee allerlei vormen aan kunnen nemen. Digitaal lesmateriaal wordt er ingezet naast traditionele leermiddelen. Blended learning pakt het beste van elk en maakt er een gevarieerde, effectieve en moderne lesmethode van. Met andere woorden: het is een geïntegreerde educatieve aanpak die de voordelen van klassikaal onderwijs combineert met de moderne middelen van tegenwoordig.

Hoe ziet blended learning er dan uit?

Blended learning geeft bijvoorbeeld de ruimte om gamification toe te voegen aan het lespakket, zowel in de klas als via een online leeromgeving waar je thuis op inlogt. Of het gebruik van apps, webinars, e-learning via digitale leerplatformen. In combinatie met werkgroepen, colleges, stages en contactonderwijs, waarbij je zowel studiegenoten als leraren face-to-face ontmoet, heb je een effectieve lesmethode te pakken.

Blended learning effectiever dan traditioneel onderwijs

Volgens een studie blijkt dat blended learning gemiddeld iets effectiever is dan meer traditioneel onderwijs. Met name als een leraar zijn leerlingen regelmatig een online toets, zelftest of quiz laat maken. En dit artikel leert ons dat deze vorm van gecombineerd leren leerlingen ook meer kan motiveren, doordat digitaal lesmateriaal meer mogelijkheden biedt voor het leren in eigen tempo.

Ideaal voor na je werk

Blended learning is ook uitermate geschikt om in het volwassenenonderwijs in te zetten. Of als je als bedrijf je medewerkers bij wilt scholen. Want heb jij zin om na een lange werkdag een hele avond in een klaslokaal door te brengen? Grote kans dat de optimale mix van thuisstudie via je laptop én regelmatig klassikaal overleg en begeleiding van een professor je meer aanspreekt.

Vond je deze blog interessant?

Eerder schreven we blogs over andere vormen van het nieuwe leren. Zoals dit stuk over flexibel onderwijs, de onderwijsvorm die studenten keuzevrijheid biedt in tijd, plaats of tempo waarin ze hun studie volgen. Of lees deze blog over Kunskapskolan, een gepersonaliseerd onderwijsconcept op maat uit Zweden.

Sofie Vermooten
Sofie Vermooten

Sofie Vermooten deed na haar studie Journalistiek ruim vijf jaar ervaring op in de Nederlandse bladenwereld als redacteur en projectmanager. Voor Tekst 2000 / B1 blogt Sofie over digitalisering én geeft ze praktische tips op het gebied van contentcreatie.

Thuiswerken als een Pro

Met industrieel erfgoed valt goed te werken

Easy as that? Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Over ‘plakkerige’ stelletjes: hoe schrijf je ‘ervan uitgaan’?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Hoe schrijf je samenstellingen met ‘online’?

Zo haal je meer uit je video-vergadering

Een ode aan e-learning: de voordelen van studeren vanaf je sofa

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel II]

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel I]