Vandaag kun je goed scoren met je bereikcijfers op Facebook! Want: het is Dierendag, een uitgelezen kans voor een knaller van een inhaker. Hoe je zoiets – ook op andere dagen van het jaar – aanpakt als content professional vertellen we in deze blog.

Je struikelt over online posts. Hoeveel bedrijven zie jij wel niet voorbij komen zodra je jouw timeline opent? Ook jouw klanten en andere consumenten ervaren dat. Je vecht met talloze andere organisaties (en miljoenen kattengifjes) om de online aandacht. Wil je opvallen in al dat social media geweld, dan helpt het om met originele content uit de hoek te komen. Speciale feestdagen maar ook zoiets als weersomstandigheden zijn dé momenten om viral te gaan.

Zo laat je het algoritme van Facebook voor je werken
Het algoritme van Facebook zorgt ervoor of jouw volgers wel of niet een bepaalde post te zien krijgt. Hoe dat in elkaar steekt? Dat is misschien wel één van ’s werelds grootst bewaarde geheimen. Wat over het algemeen wel bekend is, is dat interactiviteit het bereik van Facebook-posts vergroot. Oftewel: hoe meer mensen liken, delen en comments achterlaten onder jouw posts, hoe groter de kans dat die post ook de timeline van hun vrienden bereikt. Een actuele inhaker heeft die belangrijke elementen in zich: je wilt het delen vanwege de originaliteit en hilariteit, moet erom lachen (like!) of tagt er vrienden in die je deze grap ook wilt laten zien.

Wat maakt een goede inhaker?
Ook relevantie is van invloed op het scoren van jouw post. Raakt jouw inhaker goed de actualiteit, dan heb je die alvast in the pocket. Ook zie je vaak dat oude posts niet zo snel meer op iemands tijdlijn terecht komen. Een inhaker moet dus direct goed scoren. Coosto deed onderzoek naar de ‘anatomie’ van een effectieve inhaker (bekijk hier hun lijstje aan indicatoren). Inspiratie opdoen? Marketingfacts maakte dit leuke lijstje met de beste inhakers van 2018 tot nu toe.

Zo verhoog je het succes van jou inhaker
Evalueer vooraf op welke tijden jouw content goed scoort, door oudere Facebook-posts te analyseren. Vraag medewerkers en collega’s de post te liken, te delen op hun eigen pagina en natuurlijk een comment achter te laten of iemand erin te taggen. Humor en originaliteit werken áltijd goed. Zoek inspiratie bij andere grote merken, Bol.com en Heineken scoren zeer regelmatig! Deze website thebestsocial.media staat vol met toppers van inhakers. Maar let op: inspiratie opdoen is iets anders dan copy-pasten en kijk vooraf of jouw grap al niet eerder gemaakt is. Het allerbelangrijkste is dat de inhaker past bij jouw bedrijf en branche!

4 laatste tips voor een impactvolle inhaker

  1. Internationale events als het WK of de Gay Pride en populaire feestdagen als Koningsdag, Sinterklaas en Kerstmis doen het altijd goed. Laat de voor de hand liggende 1 april-grap maar even voor wat het is, dan heb je té veel concurrentie (al was deze van de Efteling en Maxi-Cosi briljant dit jaar). Deze Inhaakkalender 2018 kan je dit najaar op weg helpen.
  2. Onverwachter uit de hoek komen? Van Internationale Dag van de IJsbeer (27 februari) tot Internationale Dag tegen Schade aan de Natuur tijdens Oorlog en Gewapende Conflicten op 6 november (ja, hij bestaat écht!): voor iedere dag is wel een gekke inhaker te bedenken. Om nu iedere week de lolbroek uit te gaan hangen is ook wat overdreven. Zoek op nl originele festiviteiten uit die passen bij jouw branche.
  3. Een goede inhaker is niet altijd voor te bereiden. Soms ontstaat er spontaan ophef. Denk aan een onverwacht strenge vorst (inhaakspecialist Heineken reageerde vorig jaar briljant op de Amerikaanse presentatrice Katie Couric) Of een hittegolf: ook zoiets waar iedereen het over heeft. Deze onvoorspelbare inhakers (ook wel newsjacken genoemd) doen het goed, aldus dit onderzoek naar real-time marketing.
  4. Haak eens in op een concurrent, zoals automerken Audi en BMW dat deze zomer deden op Twitter. Gedurfd, dat is het zeker. Let op dat hier humor altijd de basis is: je bent natuurlijk niet uit op een online ruzie.
Sofie Vermooten
Sofie Vermooten

Sofie Vermooten deed na haar studie Journalistiek ruim vijf jaar ervaring op in de Nederlandse bladenwereld als redacteur en projectmanager. Voor Tekst 2000 / B1 blogt Sofie over digitalisering én geeft ze praktische tips op het gebied van contentcreatie.

Thuiswerken als een Pro

Met industrieel erfgoed valt goed te werken

Easy as that? Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Over ‘plakkerige’ stelletjes: hoe schrijf je ‘ervan uitgaan’?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Hoe schrijf je samenstellingen met ‘online’?

Zo haal je meer uit je video-vergadering

Een ode aan e-learning: de voordelen van studeren vanaf je sofa

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel II]

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel I]