De zomervakantie komt eraan! Dat betekent qua werk vaak een rustige periode, maar met kinderen die niet naar school hoeven een drukker thuisfront. Met deze blog bij de hand, hoeven kinderen zich niet te vervelen deze zomer. Sterker nog: deze 5 tips gaan door spelenderwijs te leren de welbekende zomerdip tegen.

 

De zomerdip heeft niets te maken met een plotselinge daling in temperatuur. Of het feit dat je je als kind kunt vervelen met zoveel weken vrije tijd. Juffen Sofie en Tineke waarschuwden ons vorig jaar al in dagblad Trouw: zes weken zonder spelling, sommen en begrijpend lezen kan zorgen voor een stagnatie in taal en rekenen. Dat is dus de zomerdip.

Leren in de zomer: houd het leuk

Gelukkig bieden de smartphone en tablet hulp. Want daarmee kun je ook op jouw vakantieadres – of onderweg ernaartoe – blijven leren. Maar voordat je start met intensieve studiesessies met je kind: Ouders van Waarde heeft een tiental goede tips om er voor te zorgen dat het spelenderwijs leren vooral ook leuk blijft. Vergeet niet dat de zomervakantie er in de eerste plaats is om uit te rusten.

5 leerzame tips voor de zomer

  • Gebruik de hectometerpaaltjes onderweg
    Oefenen met optellen en aftrekken? Gebruik de hectometerpaaltjes, kilometeraanduidingen of de fietskilometers op de ANWB-paddenstoel, zo tippen de eerder genoemde juffen Sofie en Tineke in hun basisschoolbundel. Voor 24,95 koop je hier het boek vol leuke vakantie-oefeningen voor kinderen in groep 7 en 8.
  • Speel een potje letterbingo
    Lange autorit naar Zuid-Frankrijk voor de boeg? Print deze letterbingokaart een paar keer uit. Zie je onderweg een letter van de kaart, bijvoorbeeld op een plaatsnaambord, verkeersbord of winkelruit? Dan streep je hem af. Op onderwijsmaakjesamen.nl vind je nog meer handige downloads.
  • Leer een woordje spreken over de grens
    Op WRTS.nl leer je talloze woorden in verschillende talen. Zelfs Chinees en Russisch behoren tot de mogelijkheden! WRTS werkt samen met grote uitgevers als ThiemeMeulenhoff en Malmberg. Grote kans dus dat de lesmethode van jouw school er tussen zit. Je kunt de app downloaden (iOS en Android), waarmee je ook offline met een tablet op de achterbank kunt oefenen.
  • Oefen iedere dag un poco
    Of je nu je Spaanse vocabulaire wilt verbeteren of je hersenpan kraken op ingewikkelde rekensommen. Meld je je aan op één van de beter-websites dan krijg je iedere dag een oefening in je inbox. Je kunt gaan voor een dagelijkse test spellen, rekenen maar ook Duits, Engels, Spaans en Frans. Zo blijf je iedere vakantiedag je kennis vergroten.
  • Neem de VakantieBieb mee op reis
    Een zomercadeautje van de Koninklijke Bibliotheek! Met de app (iOS en Android) krijg toegang tot ruim 50 e-books voor jong (ook om voor te lezen) en oud. Dat kost niets, ook als je geen lid bent van de Bibliotheek. Goed om te weten: de VakantieBieb is voor de jeugd open van 1 juni t/m 31 augustus en voor volwassenen van 1 juli t/m 31 augustus 2019.

PO-raad: voer flexibele schooltijden in

Wist je dat de PO-raad strijdt voor een veel rigoureuzere oplossing voor de zomerdip? Namelijk de invoering van flexibele schooltijden waarbij een school het hele jaar open is en vakantieweken meer verspreid worden over het schooljaar. Kinderen mogen dan ook buiten de vaste vakantieweken op reis. Daar wordt op verschillende scholen in het land al mee geëxperimenteerd. 

Fijne zomer!

Zou jij dat zien zitten? Of bestrijd je de zomerdip liever met bovenstaande tips? Hoe dan ook, ik wens je namens alle collega’s van Tekst 2000 en B1 een hele goede zomer toe! Blijf leren maar geniet evengoed van het buitenleven en de vrije tijd – in eigen land of over de grens.

Sofie Vermooten
Sofie Vermooten

Sofie Vermooten deed na haar studie Journalistiek ruim vijf jaar ervaring op in de Nederlandse bladenwereld als redacteur en projectmanager. Voor Tekst 2000 / B1 blogt Sofie over digitalisering én geeft ze praktische tips op het gebied van contentcreatie.

Thuiswerken als een Pro

Met industrieel erfgoed valt goed te werken

Easy as that? Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Over ‘plakkerige’ stelletjes: hoe schrijf je ‘ervan uitgaan’?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Hoe schrijf je samenstellingen met ‘online’?

Zo haal je meer uit je video-vergadering

Een ode aan e-learning: de voordelen van studeren vanaf je sofa

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel II]

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel I]