Als ik mijn leven in een Excel zou kunnen zetten, dan deed ik het. Echt. Ik heb een liefde voor lijstjes die met bijna niets te vergelijken is. Als ik orde zie, zie ik rust en ruimte. En andersom.

Ik heb lang gedacht dat ik het type vrije geest was dat floreert bij chaos. Alles moest ‘organisch’ en ‘gezellig’. Dat was namelijk ‘leuk’ en ‘authentiek’. Onzin, natuurlijk. Ik wil niemand beledigen die zo leeft, maar voor mij betekende het maar één ding: rommel. En rommel vraagt aandacht en neemt ruimte in.

Aandacht die je veel beter in andere zaken kunt steken. Vooral als ondernemer. En hoe kan je dat nou beter doen dan met lijstjes? Je maakt lijstjes namelijk niet om dingen te onthouden maar juist om ze te vergeten en dat geeft rust.

Er zijn vele tientallen apps en methodes die je daarbij helpen. Hieronder mijn top-5 die van je takenlijstjes een feestje maakt, waardoor je meer ruimte overhoudt voor belangrijkere zaken.

#1. Herinneringen

Geen onbekende app voor gebruikers van Apple. Maar wel een hele krachtige en mijn favoriet. Herinneringen is simpel, zonder z’n veelzijdigheid te verliezen. Ik gebruik het non-stop. Eén van mijn favoriete functies is de mogelijkheid om een herinnering niet aan een tijdstip maar aan een locatie te koppelen. En natuurlijk alles cloud.

#2. WeDo

De jongste app in dit rijtje. Eind april gelanceerd en moet zich stiekem nog bewijzen. De app is gemaakt om samen te werken. De gebruiker maakt zelf verschillende groepen, of ‘tribes’ aan, en houdt contact via de chatfunctie. Daarnaast ziet de app er erg mooi uit.

#3. Trello

Ik heb Trello al eens eerder genoemd. Maar deze tool kan zeker niet ontbreken in mijn top-5. Wat Trello zo fijn maakt is dat het een ‘prikbord’ creëert waar de lijsten naast elkaar staan met afbeeldingen en bestanden. Een lifesaver die ook perfect is om met veel mensen aan één project te werken.

#4. Droptask

De takenlijst voor iedereen die eigenlijk helemaal niet van lijstjes houdt. Deze tool groepeert taken in cirkels, die makkelijk te verslepen en te hergroeperen zijn. Dus geen saaie opsomming van wat je allemaal nog moet doen!

#5. Bullet Journal

Dit is geen app. Geen computerprogramma. Laat staan web-based. Nee, deze methode, want dat is het eigenlijk, is hartstikke analoog. Perfect voor de Moleskine-o-fielen onder ons. Of voor wie geen genoeg krijgt van het ouderwetse pen en papier. De methode is zo simpel en overzichtelijk, dat ik vurig hoop dat hier ooit nog eens een app van komt.

Tony Jacobs is freelance journalist en webredacteur. Hij studeerde journalistiek in Utrecht, waar hij woont en werkt. Sinds 2014 werkt hij voor Tekst 2000 / B1 aan allerlei uitdagende projecten. Vanaf 2016 blogt hij ook voor Tekst2000/B1 over digitalisering in het onderwijs, communicatie en apps. Zijn vrije tijd besteedt hij aan hardlopen, mindfulness en het leren van de Japanse taal.

Thuiswerken als een Pro

Met industrieel erfgoed valt goed te werken

Easy as that? Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Over ‘plakkerige’ stelletjes: hoe schrijf je ‘ervan uitgaan’?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Hoe schrijf je samenstellingen met ‘online’?

Zo haal je meer uit je video-vergadering

Een ode aan e-learning: de voordelen van studeren vanaf je sofa

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel II]

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel I]