De blik van medelijden in iemands ogen als ik vertel dat ik zzp’er ben: boekdelen spreekt het. „Maar dan leef je wel in onzekerheid.” Ah, daar is-ie weer, de opmerking waar ik op zat te wachten. „Klopt, ik weet niet waar ik over twee maanden mee bezig ben,” zeg ik bijna gedachteloos terug. De drang om iemand ervan te overtuigen dat freelancen niet ellendig is verdwijnt met de tijd (heus!). „Maar tot nu toe heb ik niet zonder werk gezeten,” voeg ik er nog aan toe. Tevergeefs, want ‘zielig’ ben ik al.
Maar gelukkig word ik ook dapper bevonden. Hoewel het begrip ‘freelancer’ voor velen (met een vast contract) gelijk staat aan iemand die in vaste dienst niet aan de bak komt, is het ‘stoer’ als iemand zich vrijwillig als zzp’er inschrijft bij de Kamer van Koophandel. En laat ik daar nou net eentje van zijn.
Crisis of niet, vrijwillig of niet: het aantal zzp’ers in Nederland groeit. De afgelopen tien jaar kwamen er jaarlijks gemiddeld 35.000 zelfstandigen bij. Momenteel staat de teller op 1.008.000 actievelingen. En ja: natuurlijk heeft dat te maken met het aantal gedwongen zzp’ers na ontslag, maar er zijn ook genoeg ‘stoere’ mensen zoals ik. En daar heeft de economie wel degelijk iets aan.
Waarom zzp’ers toekomstperspectief bieden:
1. Allereerst natuurlijk het bekende riedeltje: zzp’ers zijn relatief goedkoop, ze besparen tijd en brengen geen (dure) verplichtingen met zich mee. Alleen de factuur moet betaald worden.
2. Geen enkel bedrijf zal ‘nee’ zeggen tegen een frisse blik. De creatieve ogen van een buitenstaander doen wonderen. Een frisse blik + creativiteit = innovatie. Door technologische ontwikkelingen is snel schakelen voor grote bedrijven van levensbelang. Even googelen en je hebt daarvoor de juiste gespecialiseerde zzp’er gevonden.
3. Snel schakelen zien bedrijven graag gepaard gaan met efficiëntie, want tijd is er niet. Het antwoord daarop: flexibiliteit. En laat dat nou net een expertise van de zelfstandige zijn. Tegelijkertijd richten bedrijven zich steeds minder op extra capaciteit en meer op expertise. En dat zo snel mogelijk. De crisis moet immers overwonnen worden. Gespecialiseerde zelfstandigen kunnen deze schreeuw om kennis op korte termijn beantwoorden. Hartstikke efficiënt.
4. Voor het visitekaartje van de zzp’er is het van belang dat projecten binnen de afgesproken tijd worden afgerond én dat eventuele doelstellingen van een bedrijf worden behaald. Dat stukje eigen belang zorgt voor een resultaatgerichte manier van werken door de zzp’er. Win-win.
5. Steeds vaker kiezen zzp’ers ervoor de krachten te bundelen en kennis te delen. Zo gaan zij samen de concurrentie aan met grotere bedrijven. Ontwikkeling en innovatie staan daardoor hoog in het vaandel, want niemand wil tenslotte achterblijven. Ook een stoere zzp’er niet.