Apple heeft een goedkopere versie van de iPad speciaal voor gebruik op school. Google neemt leerlingen mee op virtuele expeditie via smartphones. En met een minicomputer op formaat creditcard leren kinderen programmeren. Deze drie gadgets maken leerlingen van nu klaar voor de digitale toekomst.

Ontleed een kikker via augmented reality op Apple’s nieuwste iPad

Apple onthulde onlangs zijn goedkopere iPads, waarmee de tech gigant zich écht richt op gebruik in het onderwijs. De nieuwste iPad ondersteunt ook de Apple Pencil: het pennetje waarmee je op het scherm kan schrijven en tekenen. De nieuwste software voor school moet helpen om de in de klas populaire Google Chromebooks van de troon te stoten.

Daarnaast ondersteunt de nieuwste tablet nog iets veel mooiers, namelijk augmented reality. Onderwijs-apps kunnen hiermee bijvoorbeeld een virtuele kikker laten zien om te ontleden. Zo wordt de biologieles wel heel veel interactiever en spannender!

Wat kost het?

Apple-producten zijn niet goedkoop, maar voor het onderwijs zijn de prijzen iets verlaagd: 344 euro voor de nieuwste iPad en 90 euro voor het pennetje.

Ga met Google op virtuele schoolreis naar Antarctica

Stel je voor: je kunt op een maandagmiddag afreizen naar de gigantische woestijnen van Australië, of duiken bij Tenerife. Best een lekker idee, toch? Google Expedities maakt het mogelijk. De software leidt je zelfs rond op Mars! Met dit lesmateriaal kunnen docenten leerlingen meenemen op virtuele reizen en samen als ontdekkingsreiziger op pad gaan.

Een dure Virtual Reality bril is niet nodig. Er zijn speciale kits met kartonnen varianten beschikbaar. Je plaatst je smartphone in de Google Cardboard-bril en gaat op reis. De docent treedt op als gids en leidt zijn klas langs 360 graden en 3D-foto’s en brengt onderweg interessante bezienswaardigheden onder de aandacht. Dus waar wacht je nog op? Of zoals Google het zelf stelt: van Machu Picchu tot Antartica of het internationale ruimtestation ISS: waar neem je je lesgroep mee naartoe?

Wat kost het?

Oh ja, de prijs houdt je wellicht nog even tegen. De goedkoopste kit is voor 10 leerlingen en kost ruim omgerekend €3.200. De benodigdheden zijn ook bij dit Nederlandse bedrijf te huur.

Leer kinderen programmeren met CyberPi

We schreven er al eerder over: leren programmeren wordt dé skill van de toekomst. Om kinderen voor die vaardigheid al op jonge leeftijd te interesseren, is er nu het lesprogramma CyberPi. Na een succesvolle pilot in Amsterdam, is het online lesboek nu voor iedereen gratis beschikbaar. De initiatiefnemers lopen hiermee vooruit op de plannen om van programmeren een verplicht vak te maken in het basis- en voortgezet onderwijs in 2020.

Samen met XS4ALL en de Universiteit van Amsterdam ontwikkelde Stichting Cybersoek acht lessen waar leerlingen uit groep 7 en 8 zelf mee aan de slag kunnen. Specifieke voorkennis is niet nodig. Elke docent kan er zonder hulp of uitleg mee aan de slag. Daarvoor moeten de leerlingen wel de Raspberry Pi gebruiken: een kleine, energiezuinige, stille en (yes!) betaalbare computer op creditcardformaat.

Wat kost het?

De Raspberry Pi koop je al bij CoolBlue voor een kleine €40. Dat is nou eens een leuk bedrag waarmee je het experiment aan durft te gaan. Kijk ook nog even naar deze 8 praktische programma’s waarmee je kinderen spelenderwijs kennis laat maken met de wereld van code.

Sofie Vermooten
Sofie Vermooten

Sofie Vermooten deed na haar studie Journalistiek ruim vijf jaar ervaring op in de Nederlandse bladenwereld als redacteur en projectmanager. Voor Tekst 2000 / B1 blogt Sofie over digitalisering én geeft ze praktische tips op het gebied van contentcreatie.

Thuiswerken als een Pro

Met industrieel erfgoed valt goed te werken

Easy as that? Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Over ‘plakkerige’ stelletjes: hoe schrijf je ‘ervan uitgaan’?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Hoe schrijf je samenstellingen met ‘online’?

Zo haal je meer uit je video-vergadering

Een ode aan e-learning: de voordelen van studeren vanaf je sofa

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel II]

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel I]