Hoewel het kabinet het thuiswerkadvies voorlopig weer loslaat, zullen we in de toekomst thuiswerken blijven omarmen. Uit onderzoek van TNO blijkt dat op de werkvloer niet veel zal veranderen. Sterker nog: uit dat onderzoek blijkt dat acht op de tien werknemers die thuis kunnen werken, dat willen blijven doen. Maar hoe blijf je nu zo productief mogelijk thuis aan de slag? Met onderstaande tips kan iedereen thuiswerken als een Pro!

Creëer comfort en een goede werkplek

Al thuiswerkend mag je de kledingvoorschriften natuurlijk laten voor wat ze zijn en kiezen voor een outfit die echt bij je past. Eh, lekker zit. Staat er een videocall gepland? Dan wil je je pyjama misschien toch verruilen voor iets representatievers. Of in ieder geval de bovenkant van je outfit dan. Op camera ziet niemand dat jij onder tafel je pyjamabroek aan hebt. Zolang je shirt of blouse maar past bij het moment, zit je goed!
Comfort zit ‘m niet alleen in kleding, maar ook in je omgeving. Zorg dat je in een ruimte werkt waar je rustig zit. Maak het gezellig en overzichtelijk voor jezelf. Betekent dit voor jou een leeg bureau, verse bloemen op tafel, de kaarsen aan of een kat op schoot? Ga ervoor!

Begin op tijd!

Je kunt je reistijd en opstart-struggles skippen nu je nergens heen hoeft. Slaap die tijd lekker uit. Maar onthoud: ’s ochtends ben je het meest fris. De tijd die je nodig hebt om een taak af te ronden is ’s ochtends vele malen korter dan ’s middags. Door lekker op tijd te beginnen, haal je het meeste uit je dag.

Manage je tijd en energie

Natuurlijke koffiebreaks, korte werkonderbrekingen en lol op de werkvloer…. We missen ze. Zoek je perfecte tools (to-do-lijst, agenda, remember the milk etc.) en blok max. 1,5 uur voordat je je benen strekt. Door je tijd en energie goed te verdelen, houd je je dagen beter vol. Jezelf motiveren op tijd koffie te zetten of 20 sit-ups te doen? Zet een timer en doe het!

Merk je dat je snel bent afgeleid en automatisch (voor de 10e keer in 15 minuten..) Facebook intikt in je zoekbalk? Check dan eens Todobook. Deze extensie verandert je tijdlijn op Facebook of LinkedIn in een to-do-list die je eerst moet afwerken voor je je tijdlijn te zien krijgt. Zodra je taken zijn voltooid heb je 5 minuten toegang voor je je volgende lijst hebt toegevoegd. Handig! 

Ontwerp je eigen ‘operating system’

Wat werkt voor jou? Wel of geen alerts aan op je telefoon of laptop? Hoe vaak per dag naar je mail kijken? Ga op zoek naar manieren om jouw taken, doelen, reminders en agenda op één plek te kunnen zien of bewerken. Analyseer ook berichten en vragen die je vaker krijgt. Maak steengoede reacties óf automatiseer die! Jouw control room. Richt ‘m in zoals jij wilt.

Blijf bewegen!

20 sit-ups (daar zijn ze weer), 30 seconden planken of een totale work-out. Beweging helpt je de dag door. Blijf niet op je stoel zitten en ga af en toe naar buiten voor een wandeling. Een rondje om het huis telt in dit geval gewoon mee.

Eet en drink voldoende

Vergeet tijdens het werken niet te drinken. Je hebt geen collega’s om je heen die thee of koffie voor je pakken. Je moet het nu echt zelf doen. Hetzelfde geldt ook voor eten. Zorg voor lekkere (voedzame) lunches. Een goede avondmaaltijd. Nu je niet meer hoeft te reizen, heb je alle tijd om te koken. Maak er gebruik van!

Chat, bel en deel je scherm

Bedenk dat chat net zo werkt (en dus net zo onbelangrijk is) als het gemompel van de collega naast je (als je op kantoor had gezeten) die je daarmee langzaam uit je werk haalt. Benut het waar je kan, maar blijf bellen voor overleg. Iemand horen geeft nuance, plezier en de mogelijkheid tot discussie/directe samenwerking. Op chat is dat toch lastig. Mis je het samen schouder-aan-schouder werk dat je met je workbestie regelmatig doet? Ben niet bang om dan met een tool te werken waarin je vanuit een videocall je scherm kunt delen (google hangouts, slack of zoom). De samenwerkervaring is 95% identiek….extra voordeel: je ruikt nooit wat die ander voor de lunch heeft gegeten.

Denk om je houding!

Zorg dat je komende weken goed blijft zitten. Je hebt er niks aan als je over 4 weken rondloopt met rugklachten. Moeite met het vinden van een goede houding? Wissel je werkhouding af. Corrigeer jezelf wanneer je onderuit zakt. Probeer anders deze yoga oefeningen voor thuiswerken eens! Of kijk voor meer tips om te bewegen op ‘gezond blijven achter de computer: de beste apps’.

Meer tips?

In de Survivalgids voor de thuiswerker lees je 100 praktische én verdiepende tips over hoe je je dag effectiever maakt en hoe je gemotiveerd blijft. Handig en inspirerend!

 

 

 

 

Heb jij nog tips die je mist en die jou enorm helpen tijdens het thuiswerken? Deel ze met ons!

 

Hanne Kloosterboer
Hanne Kloosterboer

Hanne studeerde Communicatie- en Informatiewetenschappen en voltooide de Master Communicatie, Beleid en Management aan de Universiteit Utrecht. Ze is een ervaren communicatieprofessional, met speciale interesse en ervaring in social media. Na verschillende opdrachten bij o.a. Rabobank en ABN AMRO is ze sinds 2019 de social media specialist van Tekst 2000 / B1. Ze heeft veel ervaring met tekst en design, offline en web-based. Verder zorgt zij voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Thuiswerken als een Pro

Met industrieel erfgoed valt goed te werken

Easy as that? Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Over ‘plakkerige’ stelletjes: hoe schrijf je ‘ervan uitgaan’?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Hoe schrijf je samenstellingen met ‘online’?

Zo haal je meer uit je video-vergadering

Een ode aan e-learning: de voordelen van studeren vanaf je sofa

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel II]

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel I]