Via talkshows op televisie, op Facebook of onderweg via de autoradio: dagelijks worden we overspoeld met verkiezingsnieuws. Vind jij onderwijs een belangrijk thema deze Tweede Kamerverkiezingen? In dit blog vind je een kort overzicht van politieke onderwijsplannen en handige informatieve bronnen. Zo breng je goed geïnformeerd je stem uit.
Dat het belangrijk is om je in verkiezingstijd goed in te lezen in politieke standpunten staat vast. Maar: dat is best lastig met zo’n overvloed aan informatie die je op je afgevuurd krijgt. Maar liefst 28 partijen proberen zoveel mogelijk stemmen te winnen in politieke debatten, verkiezingsspecials, grappige online video’s en op straat. Ben jij al op de hoogte van alle standpunten die de toekomt van het onderwijs in ons land gaan bepalen?
Politieke plannen voor het onderwijs
De herinvoering van de basisbeurs, wel of geen selectie aan de poort maar ook de kwaliteit van het basis, voortgezet en speciaal onderwijs in ons land: bijna iedere politieke partij heeft belangrijke onderwijsplannen opgenomen in hun partijprogramma. Een beknopt overzicht van enkele ideeën:
De PvdA wil bijvoorbeeld stevig investeren in leraren en D66 denkt dat meer inspraak van ouders, leerlingen en studenten de kwaliteit van ons onderwijs zal verbeteren. De leerplicht verlagen naar vier jaar en minder regels voor goede en excellente scholen zijn plannen van de VVD. Het CDA stimuleert brede en meerjarige brugklassen en de SP willen werken aan kleinschalige vakscholen. GroenLinks zet zich in voor meer lerarenbeurzen en minder werkdruk in het onderwijs. De PVV zegt over het onderwijs enkel dat alle islamitische scholen moeten sluiten.
Samengevat: dit zijn globaal de onderwijsplannen
Dit is natuurlijk maar een zéér kleine selectie. Klik je op één van de politieke partijen hierboven, dan kom je (waar mogelijk) direct op alle officiële partijopvattingen betreft onderwijs. Geen tijd om alle verkiezingsprogramma’s door te spitten? NU.nl maakt het je makkelijk. In dit artikel én deze video zetten de redacteuren op een rij wat de verschillende partijen willen doen voor ons onderwijs.
Handig overzicht
Ook heel handig: vakvereniging CNV Onderwijs maakte deze overzichtelijke grafiek, waarin de onderwijsplannen van het CDA, PvdA, VVD, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SP, SGP, PVV en 50 Plus zijn samengevat. Hoeveel miljard willen zij extra investeren? En wat zijn hun plannen voor het onderwijs zelf, maar ook voor leraren, werknemers en leerlingen? De VO-raad deed ditzelfde, maar dan uitgebreider en specifiek voor de plannen betreft het voortgezet onderwijs. Ook de PO-raad nam de verschillende standpunten over het primair onderwijs onder de loep én legden zij deze in een analyse langs een eigen meetlat van eigen speerpunten.
Hulp van stemwijzers tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2017
Heb je je wat betreft de onderwijsstandpunten goed ingelezen, maar kun je voor andere belangrijke thema’s wel wat kieshulp gebruiken? Er bestaan een aantal stemwijzers die je daarbij helpen. Stemwijzer en Kieskompas zijn daar bekende voorbeelden van. Ook zijn er verschillende stemwijzers met aandacht voor specifieke thema’s, zoals het Groen Kieskompas, de Partijwijzer speciaal voor jongeren of de StemWijsOuders voor ouders met opgroeiende kinderen. Helaas is er (nog) geen stemwijzer die zich specifiek op het onderwijs richt.
Eerste Hulp bij verkiezingen op school
Of ze nu stemgerechtigd zijn of niet: verkiezingen laten leven onder kinderen is niet altijd makkelijk. En dat terwijl het ontzettend belangrijk is om jongeren de waarde van hun stem te leren. ProDemos houdt tot 14 maart 2017 landelijke Scholierenverkiezingen en Kinderverkiezingen waar alle scholen uit het primair en voortgezet onderwijs gratis aan mee kunnen doen. En het leuke daarvan: deze schaduwverkiezingen hebben een verrassend goede voorspellende waarde voor de uitslag van onze échte verkiezingen…