Op basisscholen wordt tijdens de les steeds vaker en intensiever gebruik gemaakt van tablets. Kinderen lijken tegenwoordig op jonge leeftijd dan ook bijna behendiger in het gebruik van een tablet dan hun ouders. Toch kan het gebruik van de apparaten in de klas nog wel wat opgeschroefd worden, menen de leerlingen. Onderzoek van No Ties en het NOS Jeugdjournaal heeft uitgewezen dat 78 procent van alle kinderen in Nederland vindt dat er op basisscholen veel vaker tablets tijdens de les gebruikt moeten worden.

Momenteel gebruikt 20 procent van de scholen tablets in de klas. Daarnaast heeft 84 procent van de basisschoolleerlingen thuis een tablet en 60 procent bezit een smartphone. Het onderzoek wees ook uit dat bijna alle kinderen in Nederland één of meerdere apparaten thuis hebben om nieuws op te volgen, berichten te sturen en ontvangen of spelletjes op te spelen. De iPod Touch bleek uit het onderzoek ook erg populair: 12 procent van de kinderen heeft er één.

Op de basisscholen is de iPad het meest populair. Van alle basisscholen die met tablets werken gebruikt 54 procent de apparaten van Apple. Tablets met Android worden door 39 procent van die scholen ingezet tijdens de lessen.

Een ander saillant detail dat uit het onderzoek naar voren kwam is dat stiekem spelletjes spelen er voor de basisschoolleerlingen niet in zit. Het is vaak de juf of meester die apps op de tablet kan zetten.

Dat niet iedereen blij is met meer tablets op school, bleek uit de afname van het aantal leerlingen op de Steve Jobsschool in IJsselmuiden. Daar heeft de overgang van boeken naar iPads de school tientallen leerlingen gekost. Volgens de directeur was die afname geen verrassing en had de school dit van tevoren ingecalculeerd. ,,We wisten van tevoren dat er mensen zouden zijn die het niet zouden zien zitten,’’ liet directeur Sander Dorst aan RTV Oost weten.

Sofie Vermooten
Sofie Vermooten

Sofie Vermooten deed na haar studie Journalistiek ruim vijf jaar ervaring op in de Nederlandse bladenwereld als redacteur en projectmanager. Voor Tekst 2000 / B1 blogt Sofie over digitalisering én geeft ze praktische tips op het gebied van contentcreatie.

Thuiswerken als een Pro

Met industrieel erfgoed valt goed te werken

Easy as that? Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Over ‘plakkerige’ stelletjes: hoe schrijf je ‘ervan uitgaan’?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Hoe schrijf je samenstellingen met ‘online’?

Zo haal je meer uit je video-vergadering

Een ode aan e-learning: de voordelen van studeren vanaf je sofa

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel II]

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel I]