De donkere dagen zijn er. Heerlijk! Een mooie tijd om bij elkaar te zijn. Zeker met kerst. Je kunt je geliefden eens extra laten merken dat je om ze geeft. Dat vind ik het fijne van kerst, dat samenzijn. Maar helaas is dat niet altijd voor iedereen mogelijk.

Familieleden wonen soms ver weg, kinderen studeren in het buitenland, of andere verplichtingen maken het onmogelijk om samen te zijn. Gelukkig worden we verwend in deze tijd. Met smart wachten op een brief hoeft niet meer. Tegenwoordig kunnen we elkaar horen en zien, waar en wanneer we willen. We kunnen op elk moment van de dag korte berichtjes sturen met liefdevolle of bemoedigende woorden of zelfs zonder woorden, met een hartje. Of een kus.

Maar daar blijft het bij. En soms is dat niet genoeg. Want wat als je elkaar een knuffel zou willen geven? Of een kusje voor het slapengaan? Volgens trendwatcher Carl Rohde, zal de behoefte aan lichamelijk contact op afstand de komende jaren groeien en zal de techniek steeds meer mogelijk maken.

En er is al best wat mogelijk. Met de Apple Watch kun je elkaar aantikken zonder aan te raken. Of je hartslag delen zodat de ander ‘m ook voelt. Met Frebble kun je handen vasthouden, ook al ben je kilometers uit elkaar. En met TaSST kun je elkaar aaien op afstand.

Deze ontwikkelingen zijn niet alleen leuk, maar ze zijn ook nuttig. Deze initiatieven brengen ons niet alleen dichter bij elkaar, maar voegen ook nieuwe manieren van waarnemen toe die bijvoorbeeld voor mensen met een visuele of auditieve beperking van grote waarde kunnen zijn.

Zo ontwikkelde David Eagleman een vest dat geluid vertaald naar trillingen op het lichaam. Woorden zijn zo te ‘verstaan’ via je torso. Je zou zo kunnen bedenken dat dezelfde trillingen geschreven berichten kunnen vertalen voor mensen met een visuele beperking.

Deze technologie staat nog in de kinderschoenen. Maar, zoals Rohde aangeeft, zal er steeds meer mogelijk worden. Het voelen van hologrammen, het aanraken van voorwerpen in een virtual reality-omgeving of het bellen met je hand en toetsen op je huid. Het zijn maar een paar voorbeelden.

Of het ooit genoeg zal zijn om echt het gevoel van samenzijn na te bootsen, is natuurlijk nog maar de vraag. Een knusse kerst ver van elkaar maar toch heel dichtbij, blijft nog even toekomstmuziek. Tot die tijd moeten we het doen met liefdevolle woorden. Of een hartje.

 

Tony Jacobs is freelance journalist en webredacteur. Hij studeerde journalistiek in Utrecht, waar hij woont en werkt. Sinds 2014 werkt hij voor Tekst 2000 / B1 aan allerlei uitdagende projecten. Vanaf 2016 blogt hij ook voor Tekst2000/B1 over digitalisering in het onderwijs, communicatie en apps. Zijn vrije tijd besteedt hij aan hardlopen, mindfulness en het leren van de Japanse taal.

Thuiswerken als een Pro

Met industrieel erfgoed valt goed te werken

Easy as that? Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Over ‘plakkerige’ stelletjes: hoe schrijf je ‘ervan uitgaan’?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Hoe schrijf je samenstellingen met ‘online’?

Zo haal je meer uit je video-vergadering

Een ode aan e-learning: de voordelen van studeren vanaf je sofa

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel II]

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel I]