Help, de spreekbeurt komt eraan! Zweterige handjes. Slechte nachtrust. Buikpijn. De zenuwen voor een spreekbeurt zijn voor veel kinderen nog even intens als in de tijd dat hun ouders met een stapel boeken de bibliotheek verlieten.

Die bibliotheek is niet meer de eerste plaats waar kinderen hun informatie halen. Dat is het internet.  Daar zoeken ze de foto’s voor de Powerpoint die tegenwoordig onlosmakelijk is verbonden met de spreekbeurt. Maar iedere juf en iedere meester vertelt dat een gelikte Powerpoint alleen niet genoeg is. Het gaat ook om de spreekvaardigheid, de opbouw en de inhoud. Voor dat laatste is het world wide web helaas voor veel kinderen nog steeds een gigantische omgevallen boekenkast. Goed zoeken en begrijpelijke en betrouwbare informatie vinden is een vak apart.

De Koninklijke Bibliotheek speelt daar met bibliotheek.nl slim op in. Op haar website zijn meer dan 250 boeiende onderwerpen voor spreekbeurten en werkstukken te vinden. Ieder onderwerp is op drie niveaus uitgewerkt. Voor de basisschoolleerlingen uit groep 5-6 en groep 7-8 en voor scholieren uit het voortgezet onderwijs uit klas 1-2 is een schat aan informatie te vinden op de site. Inleidende teksten helpen de  leerlingen bij het maken van hun keuze. Bij ieder onderwerp zijn er links naar bruikbare websites. Natuurlijk worden er bij alle onderwerpen ook echte boeken aangeprezen die kunnen helpen bij een flitsende spreekbeurt. Echte boeken van papier uit de bibliotheek.

Voorbeeldje: een 9-jarige leerling wil een spreekbeurt houden over het ziekenhuis want oma was een tijdje geleden opgenomen. Google toont bij zoekterm ‘ziekenhuis’ op de eerste pagina’s alleen de homepages van ziekenhuizen en een paar vergelijkingssites. Een 9-jarige slaagt er nooit in om daar de informatie te vinden die hij zoekt. Wikipedia is al iets informatiever, maar dat is niet geschreven voor kinderen en biedt alleen gortdroge basale informatie. Bibliotheek.nl weet wel wat het jochie zoekt en biedt naast de inleiding: zes boektitels, links naar de Junior Winkler Prins, zes links naar uitzendingen over het onderwerp door het Klokhuis en Willem Wever, en nóg eens zes links naar informatieve sites.

Zoekt jouw zoon of dochter een onderwerp voor een spreekbeurt? De bibliotheek is nog steeds the place to be!  Dat is gelukkig nog niet veranderd. Tegen de bijhorende zenuwen van dochter- of zoonlief en de generale repetitie in de huiskamer is nog geen remedie gevonden. En dat maakt het eigenlijk (nog altijd) zo leuk.

Noortje Beumer is redacteur en projectmanager bij Tekst 2000 / B1.

Thuiswerken als een Pro

Met industrieel erfgoed valt goed te werken

Easy as that? Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Over ‘plakkerige’ stelletjes: hoe schrijf je ‘ervan uitgaan’?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Hoe schrijf je samenstellingen met ‘online’?

Zo haal je meer uit je video-vergadering

Een ode aan e-learning: de voordelen van studeren vanaf je sofa

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel II]

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel I]