De wereld verandert rigoureus in de pakweg 18 jaar die je schoolcarrière duurt. Dit gegeven hebben we al eerder verkend: de razendsnelle ontwikkelingen die gaande zijn dwingen ons om alledaagse zaken, bijvoorbeeld het onderwijs, opnieuw vorm te geven. Maar wat volgt er dan na het afstuderen? Dat door de digitalisering van de wereld veel banen zullen verdwijnen, is duidelijk, maar welke banen komen hiervoor in de plaats?

De Industriële Revolutie heeft de Westerse samenleving op vele vlakken gevormd. Om werk te vinden trokken veel mensen van het platteland naar de stad, met alle gevolgen van dien. Gek genoeg is de ontwikkeling in onze tijd – we zouden het voorzichtig de Digitale Revolutie kunnen noemen – er juist één waarin werk steeds minder aan plaats is gebonden. We werken in de cloud. Steeds meer van ons dagelijks leven wordt gedigitaliseerd: van boeken tot muziek tot communicatie. Mijmer over het verdwijnen van de handgeschreven liefdesbrief als u wilt, maar deze ontwikkeling wordt niet meer teruggedraaid. Alhoewel: in tijden van cyberspionage grijpen geheime diensten terug op de ouderwetse typemachine om zo hackers te slim af te zijn.

Science-fiction verandert langzaamaan in science-fact. Met onze nieuwe manier van leven ontstaat ook vraag naar nieuwe diensten. Soms betekent dit gewoon dat oude beroepen in een digitaal jasje worden gestoken: iemand die in de jaren ’70 de kost zou verdienen als marketing adviseur kan vandaag de dag bedrijven helpen om publiciteit te verwerven via sociale media. Gekker zijn mensen die als ‘digitale mijnwerker’ hun kost verdienen: kijkt u naar een voorproefje van een schrijnende documentaire over Chinese jongeren die dagelijks in het computerspel World of Warcraft virtuele voorwerpen moeten verzamelen om deze voor echt geld door te verkopen aan fanatieke spelers in de VS.

Is dit niets voor u? Overweeg dan een van de volgende (toekomstige) alternatieven:

  1. Twitter is een uitlaatklep voor gefrustreerde voetbalfans of treinreizigers, maar net zo goed een propagandamachine in tijden van oorlog. Er zijn mensen die hun huur betalen puur door actief te zijn op sociale media.
  2. Drone dispatcher. Drones worden niet alleen gebruikt om raketten mee af te vuren: ze kunnen ook uw pizza’s bezorgen!
  3. Reizen is straks ook niet meer wat het geweest is. Science-fiction-schrijvers zullen gelijk krijgen: we gaan in vacuüm buizen van A naar B. Solliciteer vandaag nog om deel uit te maken van het team dat dit mogelijk gaat maken.
  4. Avatar ontwerper. Heeft u geen zin in die slepende vergadering op het werk? Stuur uw digitale dubbelganger als plaatsvervanger.
  5. Privacy manager. U heeft wel uw Facebookprofiel zo leeg mogelijk gehouden, maar nog altijd liggen al uw geheimen op straat. Misschien dat een privacy manager u kan helpen om de balans tussen transparantie en privé weer terug te vinden.

De wereld verandert steeds sneller. Denkt u hier aan als u bij uw volgende sollicitatiegesprek die even voorspelbare als vervelende vraag krijgt: ,,En waar ziet u zichzelf over vijf jaar…?”

Frank Kool studeerde Psychologie en Filosofie in Rotterdam. Sinds enkele jaren is hij werkzaam als copywriter en blogger, onder andere voor DutchReview. Voor Tekst 2000 / B1 blogt Frank over innovaties in onderwijs en technologie en de manier waarop wij leven zullen veranderen.

Thuiswerken als een Pro

Met industrieel erfgoed valt goed te werken

Easy as that? Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Over ‘plakkerige’ stelletjes: hoe schrijf je ‘ervan uitgaan’?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Hoe schrijf je samenstellingen met ‘online’?

Zo haal je meer uit je video-vergadering

Een ode aan e-learning: de voordelen van studeren vanaf je sofa

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel II]

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel I]