Youtube werd tien jaar geleden geboren. De iPhone zag in 2007 het licht. Steve Jobs introduceerde de Mac al in 1984. Bill Gates kwam met Windows 95 in – inderdaad – 1995. Kinderen weten niet beter of pc’s en smartphones zijn er altijd al geweest.

Daarom is het LAKS het nu spuugzat dat er hier en daar nog digibeten voor de klas staan. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren wil dat schoolbesturen iets doen aan docenten die niet weten hoe het digibord werkt of er simpelweg niet in slagen een Youtube-filmpje te starten. De helft van de kinderen vindt de digitale vaardigheden van hun docenten ondermaats. Negentig procent van de docenten vindt zichzelf overigens prima bij de tijd.

Het grappige is dat docenten op de site van het LAKS reageren dat de leerlingen er zélf ook niet veel van bakken. Whatsappen en Youtube-filmpjes bekijken; dat lukt de pubers nog wel. Maar een eenvoudige berekening in een spreadsheet of werken in een tekstverwerker zou al te hoog gegrepen zijn. Dat is natuurlijk heel flauw, heren en dames docenten. Leer ze dat dan! Daarom zitten kinderen nog op school.

Misschien is de ergernis van het LAKS wat overdreven en bij het digibeten-meldpunt zullen ongetwijfeld pubers klagen omdat ze nu eenmaal 16 jaar en boos zijn. Maar de scholieren hebben zeker een punt. Er zijn nog altijd docenten die aan een collega moeten vragen om de cijfers in de elektronische leeromgeving in te voeren omdat ze het niet kunnen. Er bestaan nog klassenboeken omdat een handjevol docenten niet weet hoe het huiswerk digitaal ingevuld moet worden. De jongens en meisjes van het LAKS hebben haarfijn door dat het geen kwestie is van kunnen maar van willen.

Lesmateriaal wordt in hoog tempo ook digitaal aangeboden en dat biedt heel veel nieuwe mogelijkheden. Docenten zien bijvoorbeeld in real-time of kinderen de lesstof begrijpen. Maar de vele voordelen worden teniet gedaan als de schaarse lestijd wordt verprutst omdat de docent de software of de apparatuur niet onder de knie heeft.

Een docent Frans die nimmer in Frankrijk vertoefde, hoort niet voor de klas. En een docent die zich niet vaardig over het internet beweegt wordt eveneens steeds minder serieus genomen. Schoolbesturen moeten niet vergeten om bij iedere digitale stap ook de docenten mee te nemen. Verplicht op cursus! Ook de oudere docent die mijmert over de goede oude tijd van kroontjespen en schoonschrift moet eraan geloven. Kinderen en hun ouders verwachten dat.

Noortje Beumer is redacteur en projectmanager bij Tekst 2000 / B1.

Thuiswerken als een Pro

Met industrieel erfgoed valt goed te werken

Easy as that? Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Over ‘plakkerige’ stelletjes: hoe schrijf je ‘ervan uitgaan’?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Hoe schrijf je samenstellingen met ‘online’?

Zo haal je meer uit je video-vergadering

Een ode aan e-learning: de voordelen van studeren vanaf je sofa

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel II]

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel I]