Als merk, organisatie, bedrijf of ondernemer wil je misschien starten met bloggen. Of ben je op zoek naar originele manieren om opvallende posts te maken voor jouw social media kanalen. Maar welke verhalen en tips deel je uit jouw werkveld? Hoe pak je zoiets professioneel aan?
We helpen je op weg met drie ideeën – en geven die tips een gezicht met voorbeelden uit de praktijk. Voor alle tips geldt:
- Bedenk goed wie je doelgroep is en wat je teweeg wilt brengen bij kijkers, lezers en volgers. Wil je vermaken of informeren? Of wil je juist dat de lezer contact met je opneemt?
- Bouw aan een solide contentstroom en post regelmatig om bezoekers terug te laten keren naar jouw website en andere online kanalen. Eén vlog, blog of post per maand zet geen zoden aan de dijk.
- Analyseer en optimaliseer: houd data bij via Google Analytics (welke onderwerpen scoren goed?). En vraag je doelgroep om feedback. Meten is weten en zo laat je content beter aansluiten op de interesses van jouw doelgroep.
- Wees niet te scheutig met commerciële call-to-actions. Van te vaak ‘bel voor een vrijblijvende kop koffie’ wordt niemand vrolijk. Sterker nog, het irriteert snel. Beperk promopraatjes over je eigen bedrijf tot een minimum. Als een lezer jouw bedrijf nodig heeft, weet hij of zij je heus wel te vinden.
Oké, daar gaan we:
- Zet een online spotlight op medewerkers
Medewerkers zijn het hart van jouw bedrijf dus ze verdienen het ook om eens in het middelpunt te staan! Met een online interview zet je hen in het zonnetje. Het doel is enerzijds jouw bedrijf en medewerkers – letterlijk – een gezicht te geven. Je geeft ook een kijkje in de keuken: hoe is het om voor Bedrijf X te werken?
Daarnaast is het óók een mooie manier om te laten zien voor welke klanten je werkt en welke diensten je aanbiedt. De portretten deel je op je site en/of social media kanalen. Natuurlijk zorg je naast een lekker leesbare tekst ook voor een mooi zakelijk portret.
Zo ziet dat eruit in de praktijk
Met informele interviews met een paar fun facts laat Ictivity via zijn medewerkers zien hoe leuk het is om voor het bedrijf te werken. En Tekst 2000 / B1 stelt sinds kort haar medewerkers voor op LinkedIn.
Tip voor jou
Plaats je de portretten op social media? Tag de werknemer en klanten en vraag hen de content te delen om het bereik te vergroten. Reageer altijd op comments van jouw volgers. Beantwoord vragen zo snel mogelijk. Zo voorkom je eenrichtingsverkeer.
- Gebruik GIF’s in een zakelijke blog
Het regelmatig posten van blogs is een hele goede marketingtool om meer traffic te genereren naar jouw website (en van daaruit nieuwe leads te genereren). Wat schrijf je in zo’n bedrijfsblog? Plaats die eerdergenoemde interviews met medewerkers. Laat werknemers tips en ervaringen delen uit het werkveld. Vraag klanten een gastblog te schrijven over een relevant onderwerp. Beantwoord de meest gestelde zakelijke vragen. Geef lijstjes met tips en succesverhalen. Tekst 2000 / B1 heeft voor iedereen die wil beginnen met bloggen de handigste tips en tricks op één A4-tje gezet.
Een originele manier om content te visualiseren in een zakelijke blog is het gebruik van geanimeerde GIF’s – de afkorting voor Graphics Interchange Format (hier tips van Adformatie daarover). Dat moet natuurlijk passend zijn bij de context! Visualiseer informeel cijfers of processen, of voeg simpelweg een scheut humor toe aan je blogpost. Ook fijn: het gebruik van GIF’s deelt een lange lap tekst op.
Zo ziet dat eruit in de praktijk
Dit artikel op Frankwatching geeft niet alleen goede informatie over GIF’s in zakelijke content, maar brengt het effect ook meteen in de praktijk.
Tip voor jou
Op Giphy.com vindt je talloze voorbeelden van leuke bestaande GIF’s. Je kunt ook zelf aan de slag met Photoshop, de app Boomerang of Makeagif.com.
- Maak korte videoseries op YouTube of IGTV
Video is de toekomst van contentmarketing, aldus Frankwatching. Je kunt in video’s vragen beantwoorden van klanten door middel van een Q&A, een kijkje op kantoor geven (geef een medewerker een dag een GoPro mee!), met tutorials laten zien hoe je te werk gaat of klanten interviewen.
Hoe ga je van start? Als je zelf handig bent zijn er verschillende apps die van korte video-opnames een enigszins professionele video kunnen maken, zoals Magisto of Quick. Maar wil je het écht goed en professioneel aanpakken, dan is het inschakelen van een videoproductiepartij misschien noodzakelijk. Frankwatching geeft een handige training over de basisprincipes waar een goede video aan moet voldoen.
Er zijn steeds meer videoplatformen waar je jouw video’s op kwijt kunt. Zo is er natuurlijk jouw eigen website en natuurlijk YouTube en Vimeo, maar ook het net gelanceerde Instagram TV (IGTV) is daarvoor een mooi middel. Bekijk goed op welk kanaal jouw klanten zich bevinden: grote kans dat een video op LinkedIn beter scoort dan op Instagram als je een zakelijke doelgroep aan wilt spreken.
Zo ziet dat eruit in de praktijk
In de KLM Cockpit Tales Series op YouTube krijg je een kijkje achter de doorgaans gesloten deuren van een cockpit. En de Kamer van Koophandel geeft in verschillende series tips aan (startende ondernemers). Leerzaam!
Tip voor jou
Vraag jouw ‘kijkers’ om feedback. Door te vragen welke onderwerpen zij graag aan bod zouden zien komen in aankomende video’s. Zo verhoog je niet alleen de interactiviteit, maar zo vergroot je ook de kans dat jouw video’s aansluiten bij de interesses van jouw doelgroep. En verhoog je hopelijk dus de kijkcijfers.