‘Maak ruim baan voor topsector online onderwijs’ kopte het Financieel Dagblad. De krant publiceerde een interessant artikel over onderwijsinstellingen die online cursussen en opleidingen aanbieden. Voor $ 6700 doe je als student al een master computerscience aan Georgia Tech. Fantastisch!

Massive Open Online Courses
Dat steeds meer onderwijsinstellingen gebruik maken van de mogelijkheden die digitalisering biedt, is niet nieuw. Massive Open Online Courses (MOOCs) zijn enorm populair en aan de TU Delft hebben bijna 300.000 studenten deelgenomen aan de Delft-X online courses Solar Energyen Watermanagement. Volgens het Financieel Dagblad is Leiden sinds haar MOOC over Terrorism and Counterterrorism wereldwijd vermaard om haar expertise op dit gebied.

Eerste Nederlandse MOOC
Uit een artikel van Frankwatching over dit onderwerp blijkt dat de Universiteit van Amsterdam in  2013 startte met Introduction to Communication Science, de eerste Nederlandse MOOC. Van de 5400 inschrijvers namen er 3400 actief deel aan de cursus. Na acht weken deden er 717 examen. Dit betekende een slagingspercentage van (afhankelijk van wat je als uitgangspunt neemt) 13 tot 20 procent.

Online onderwijs
Wat een mooie succesverhalen. Maar; het kan altijd beter. En ik sluit me aan bij de conclusies van de auteurs van het FD dat Nederland ruim baan moet maken voor online onderwijs en wetenschap. De wetgeving voor het hoger onderwijs is momenteel star en achterhaald. Het is vaak lastig om internationalisering door te voeren in het Nederlands onderwijs.

Internationalisering
Daarnaast moet Nederland, met beroemde universiteiten die hoog scoren in de wereldranglijsten, zich goed voorbereiden op deze internationalisering. Onderwijsprogramma’s moeten meer en meer gericht zijn op online en digitalisering. Studenten moeten flexibeler het onderwijs kunnen volgen, om zo op hun moment de kennis tot zich te nemen. Vaak zitten jongeren boordevol ideeën, alleen zetten ze die in de ijskast omdat ze nog studeren en geen tijd hebben om te werken of ondernemen. Hoe mooi is het dat studenten hun talenten optimaal kunnen ontwikkelen en tevens goed onderwijs kunnen volgen?

Ik ben benieuwd hoe over tien jaar het Nederlandse onderwijslandschap eruit ziet. Laten we in ieder geval hopen dat de kwaliteit en de inhoud van het onderwijs niet achteruit gaat met deze digitalisering…

Noortje Beumer maakt onderdeel uit van het social mediateam van Tekst 2000 / B1.

Alle mobieltjes de klas uit?

Het is tijd voor WhatsApp etiquette op de werkvloer

Scoren op Facebook met inhakers

Welk verhaal vertelt jouw bedrijf? 3 tips voor online

Je gaat betalen voor Whatsapp en ander social media nieuws

Deze digitale veranderingen kun je komend schooljaar verwachten

Is jouw website klaar voor de vakantie?

Scherm en schrift gaan hand in hand met blended learning

Tech in de klas: 3 gadgets die je nú moet hebben

Flexibel onderwijs: moet je dan lenig zijn?