In het leven draait het om vertrouwen, getuige de overweldigende reacties op Jan Terlouws recente pleidooi voor ‘het touwtje in de brievenbus’. Waar Terlouw sprak over vertrouwen in de mensen om ons heen, maken wij ons in een digitaliserende wereld ook druk om het vertrouwen in grote bedrijven; hoe gaan zij om met onze gegevens? Data is in rap tempo een nieuwe valuta aan het worden. Het beheren van gegevens is vandaag de dag een aantrekkelijke machtspositie. In dit opzicht is het interessant om te kijken naar een overeenkomst die de komende tijd wordt afgerond omtrent de clouddiensten voor onderwijs en overheid.

Wat is de situatie? Onlangs heeft Surfnet, een organisatie die zich richt op online communicatie tussen kennisinstituten, acht bedrijven aangewezen om de dataopslag en communicatie van al het middelbaar en hoger onderwijs en verscheidene onderzoeksinstellingen te overzien. Onder de bedrijven zitten onder andere KPN, Amazon, en Microsoft.

Deze overeenkomst roept een aantal vraagtekens op. Enerzijds lijkt het positief om dergelijke belangrijke zaken centraal te regelen, om zo een eenheid te vormen waarbij al het kapitaal en expertise bij elkaar komt. Anderzijds wil je natuurlijk een monopolie vermijden. Dat een handjevol bedrijven de diensten zullen verlenen, en dat deze acht op hun beurt weer door een enkele organisatie zijn uitverkoren, vergt voldoende toezicht. Surfnet spreekt van het ‘ontzorgen’ van het onderwijs door van deze overeenkomst. Met dit ontzorgen gaat uiteraard altijd een verlies van controle gepaard; hoe meer je uitbesteedt, hoe minder je zelf in de hand hebt. KPN pronkt zelf met hun aanpak van de Managed Hybrid Cloud, een middenweg tussen de betrouwbaarheid van de private Cloud en de grootschaligheid en flexibiliteit van de public Cloud. Of het een niet ten koste zal moeten gaan van het ander, dat zal nog moeten blijken, want zo gaat dat veelal met de weg van het midden.

 

Frank Kool studeerde Psychologie en Filosofie in Rotterdam. Sinds enkele jaren is hij werkzaam als copywriter en blogger, onder andere voor DutchReview. Voor Tekst 2000 / B1 blogt Frank over innovaties in onderwijs en technologie en de manier waarop wij leven zullen veranderen.

5 tips voor een succesvol intranet

Vmbo, havo of vwo? In een Vox-klas werkt iedereen samen

Eén uit duizenden: hoe specialistische kennispoules jou helpen aan de ideale contentprofessional

Leg nooit een cv op tafel – en 5 andere tips voor een geslaagd werving- en selectietraject

Zo vindt B1 de beste contentspecialisten voor jouw bedrijf

Strijd tegen de zomerdip: 5 leerzame tips voor de vakantie

De werkweek van product specialist Cindy

10 tips voor een leukere en effectievere kantoordag

Contentmigratie: dit is het en zó pak je het aan

5 kijktips: onderwijs uit binnen- en buitenland in beeld