Iedere dag zijn er nieuwe apps, nieuwe tools, nieuwe software en nieuwe programma’s die allemaal beweren baanbrekend en hét antwoord op alle problemen te zijn. Gelukkig zitten tussen al die dertien in een dozijn software ook pareltjes. Bedrijven of ideeën waarvan je denkt: ‘Waarom heb ik dat niet bedacht?’ WizeNoze bijvoorbeeld!

Onlangs bezocht ik dit bedrijf in Amsterdam. Vol enthousiasme werd ik door oprichtster Diane Janknegt ontvangen en in korte tijd legde ze mij uit wat WizeNoze doet en waar het bedrijf voor staat. Ik was om…. WizeNoze móet het web gaan veroveren!

Wat doen ze? Verschillende dingen. Maar het doel van alle producten die ze ontwikkelen is hetzelfde: zorg dat internet en de content kindvriendelijker wordt. ,,Het internet bestaat voor 90 procent uit content voor volwassenen. Onbegrijpelijk voor kinderen,’’ stelt Janknegt.

Een van die kindvriendelijke producten die WizeNoze maakt is de zoekmachine voor kinderen, ook wel de Junior Zoekmachine genoemd. Hier zoeken en vinden kinderen alleen websites die geschreven zijn op hún niveau. Je geeft als gebruiker aan in welke schoolklas je zit (groep 7, bijvoorbeeld), typt het onderwerp in waarover je iets wilt weten (drones, bijvoorbeeld) en er komen zoekresultaten naar boven met content die het kind snapt.

Een ander product dat veel content toegankelijk kan maken voor kleine kinderen is de Content Editor. Met deze ‘tool’ kunnen teksten in een mum van tijd getransformeerd worden in kindvriendelijke bewoordingen. Je zet een tekst in de editor, geeft aan voor welke leeftijdscategorie de tekst geschikt moet zijn en de editor meet of dat het geval is. Als het artikel te gecompliceerd is, dan geeft de editor aan waar het mis gaat. Te moeilijke woorden worden gemarkeerd, met suggesties voor eenvoudiger synoniemen. En ook de lengte van zinnen en teksten wordt beoordeeld.

Uit onderzoek blijkt dat 20 procent van een tekst voor kinderen uit te moeilijke tekst/woorden mag bestaan. Bij een hoger percentage haakt een kind af. Hoe ideaal is het als kranten, uitgeverijen en andere bedrijven met een enorme hoeveelheid content op deze manier materiaal voor volwassenen kindvriendelijk kunnen maken? Kinderen hebben hier plezier van, want zij vinden zo meer begrijpelijke informatie op het internet. Media kunnen op een goedkope manier al het nieuws dagelijks ombouwen voor kinderen, zodat ook zij op de hoogte blijven van de actualiteit.

Ik ben blij dat ik deze parel gevonden heb en ben benieuwd waar we over vijf jaar de naam WizeNoze voorbij zien komen. En nog benieuwder ben ik hoe deze blog uit de Content Editor van WizeNoze komt.

Ook nieuwsgierig geworden? De producten van WizeNoze zijn gratis aan te vragen op www.wizenoze.com.

Noortje Beumer is redacteur en projectmanager bij Tekst 2000 / B1.

Thuiswerken als een Pro

Met industrieel erfgoed valt goed te werken

Easy as that? Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Over ‘plakkerige’ stelletjes: hoe schrijf je ‘ervan uitgaan’?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Hoe schrijf je samenstellingen met ‘online’?

Zo haal je meer uit je video-vergadering

Een ode aan e-learning: de voordelen van studeren vanaf je sofa

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel II]

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel I]