Blogs, social media posts, printmagazines, of online content platforms; het publiceren van bedrijfscontent kent vandaag de dag vele vormen. Maar hoe maak je écht relevante content, die aansluit bij de belevingswereld van jouw klanten?
Grote multinationals gaan veelal voorop in de zogenaamde content marketing trends. Als kleinere professional kun je daar mooi van leren. Hoe weten de grote jongens (potentiële) klanten te inspireren en aan zich te binden? Door informatieve, grappige, pakkende en vooral relevante content te creëren. In tekst en beeld, online en offline. En: deze op de juiste manier te delen. Dit wordt ook wel custom content, custom media of branded content genoemd.
Enkele succesverhalen
Op zoek naar inspiratie? We sommen enkele Nederlandse succesverhalen en nieuwe initiatieven voor je op, om meer gezicht te geven aan de mogelijkheden van content productie en verspreiding door bedrijven:
- ANWB Kampioen: tijdschrift voor ANWB-leden vol tips, testen, aanbiedingen en ideeën voor uitstapjes. Voor avonturiers, stadsbezoekers, fietsfanaten en autoliefhebbers: oftewel ieder lid van de ANWB die graag op stap gaat. Het magazine bestaat al meer dan 130 jaar, verschijnt tien keer per jaar en heeft 5,4 miljoen lezers.
- KLM’s iFly: succesvol online reismagazine van de Nederlandse vliegmaatschappij. Eén van de meest succesvolle digitale magazines van ons land, dat ook nog eens in vijf talen wordt uitgegeven. Visuele content als foto’s, video’s en artikelen inspireert miljoenen lezers uit veertig landen om op reis te gaan.
- Appie Today: onlangs gelanceerd YouTube-kanaal van Albert Heijn. Naast kooktijdschrift Allerhande en bijbehorende video’s, zet de supermarktgigant nu ook hun eigen ‘social zender’ in. Je vindt er in videovorm opgeloste klantvragen, rubrieken en vloggers. Ook Forbes signaleert dat video niet meer mag ontbreken in een marketingstrategie.
Effectieve content maakt je zo
Bovenstaande voorbeelden zijn stuk voor stuk successen. Hoe dat komt? De merken baseren hun content op relevantie en de belevingswereld van hun doelgroep. En zijn ook niet bang om daarbij buiten gebaande paden en hun eigen vakgebied te gaan. Kijk maar eens naar het internationale succes van Red Bull TV, dat vol staat met extreme sports video’s. Voor vele marketeers en content makers dé ultieme case.
Stap 1: Wat wil je doelgroep zien?
Van een partij als Red Bull zou je denken dat ze vooral blikjes energiedrank willen promoten. Liever bereikt het merk met krachtige video’s hun doelgroep: liefhebbers van extreme sporten als surfen, snowboarden, skateboarden of motorracen. En voor die groep creëren ze geweldige content, die hun doelgroep maar al te graag bekijkt. Wie heeft Felix Baumgartner’s vrij val vanuit de ruimte niet gezien? Red Bull kreeg er wereldwijd aandacht mee.
Stap 2: Pak het professioneel aan
Red Bull pakt het groots aan als professionele content producent, zonder hun blikjes in het blikveld van hun kijkers te pushen. Toen surfer Mick Fannning wereldwijd nieuws werd nadat hij werd aangevallen door een haai in Zuid-Afrika, had Red Bull het exclusieve interview. Menig medium zal daar jaloers op zijn geweest. Met deze content zorgen ze er voor dat hun doelgroep zich graag associeert met het merk.
De gevaren van custom media
Prachtig hoor, die fotoshoots van over de hele wereld waar je bij wegzwijmelt. Of een vlogger van de supermarktketen die viral gaat. Maar het kan al snel een gevalletje slager keurt zijn eigen vlees worden. En dat wekt weinig vertrouwen. Dus:
Stap 3: Zet contentmakers van buitenaf in
Daarom is het van groot belang dat je bij het creëren van custom content ook professionals van buitenaf inzet. KLM werkt voor iFly met professionele fotografen en journalisten. Want een marketing medewerker die blogt over de fantastische services die het bedrijf biedt, is niet geloofwaardig. En: maak altijd duidelijk van wie de informatie komt, zodat de lezer of kijker de content zelf op waarde kan schatten. Ook voor journalisten en redacteuren biedt het groeiende custom media segment kansen in een veranderend medialandschap.
Stap 4: Gebruik de kennis van medewerkers
Natuurlijk kan het wel heel waardevol zijn om input van medewerkers te gebruiken. Niet in de laatste plaats omdat zij dagelijks in contact zijn met de doelgroep waar je jouw content voor creëert. Zij weten dus ook wat interessant is en wat niet, welke trends spelen in het werkveld en waarover wordt gesproken in de branche. Die ideeën vormen de basis voor mooie content, die jouw doelgroep ongetwijfeld wil lezen en zien.